Kummalle jää lähes 100-vuotias kiertopalkinto? Kauden viimeinen Stadin Derby maanantaina!

HJK ja HIFK ovat mitelleet Helsingin herruudesta vuodesta 1909 lähtien. Klubin viime vuosien jykevästä hallinnasta huolimatta virallisten otteluiden voitot on historian saatossa tasattu lukemin 31–31.

Paulus Arajuuri, HJK - Sakari Mattila, HIFK
Paulus Arajuuren HJK:lla on kauden avausderbyn 2–0-voiton jälkeen ote lähes 100-vuotiaasta kiertopalkinnosta. Sakari Mattilan HIFK:n pitäisi voittaa maanantaina yli kahdella maalilla saadakseen pytyn talteen toimistolleen.

Yksi Suomen jalkapallohistorian perinteikkäimmistä paikalliskohtaamisista, Stadin Derby, pelataan jälleen tulevana maanantaina. Järjestyksessään 169. seurojen välinen kohtaaminen on kuluvan kauden toinen ja samalla myös viimeinen. Derbyjä ei välttämättä tulla enää lähivuosina näkemään, sillä HIFK:n putoaminen Veikkausliigasta alkaa valitettavasti vaikuttaa vääjäämättömältä.

Varhaiset vuodet

Stadin Derbyn historia juontaa juurensa niinkin kauas kuin vuoteen 1909, jolloin Suomi ei ollut vielä edes itsenäistynyt. Joukkueiden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen ei ollut virallinen ottelu, vaan seurat kilpailivat insinööri Townsendin lahjoittamasta kiertopalkinnosta Kaisaniemen kentällä. HIFK vei tuon pytyn nimiinsä 1–0-voitolla.

Ensimmäinen virallinen ottelu oli luvassa myöhemmin samana vuonna, kun HJK ja HIFK ottivat yhteen Suomen pääsarjan, silloisen SM-kilpailun, välierässä. Myös Eläintarhan kentällä pelattu ottelu päättyi HIFK:n voittoon.

HJK ja HIFK olivat 1900-luvun alkupuolella kaksi jalkapallomahtia, ja esimerkiksi vuoden 1912 Tukholman olympialaisiin nimetty Suomen jalkapallomaajoukkue koostui lähes pelkästään näiden kahden joukkueen pelaajista. Helsinki piti vahvasti jalkapallopääkaupungin valtikkaa hallussaan, kun myös HPS ja KIF kuuluivat pääsarjan kestomenestyjiin.

HJK ja HIFK kohtasivat tasaiseen tahtiin 1910-luvulla, ja vuosikymmenen aikana peräti viisi mestaruutta voittanut Klubi otti niskalenkin punaisista. HJK:n hallinta kääntyi kuitenkin HIFK:n eduksi 1930-luvulle tultaessa, ja kaudella 1932 divarin kautta vauhtia hakenut Klubi hävisi Suomen mestaruussarjassa peräti kahdeksan Derbyä putkeen vuosina 1931–36.

Kiertopalkinnon aika

1920–30-lukujen taitteessa alkoi vielä tänäkin päivänä käytössä olevan kiertopalkinnon historia. Oy Hjalmar Idman Ab lahjoitti seuroille hopeisen pystin, jonka aina kauden aikana eniten pisteitä paikallisotteluissa – jalkapallossa ja jääpallossa! – kerännyt joukkue sai haltuunsa. Mikäli joukkueet päätyivät tasapisteisiin ja samaan maalieroon, kiertopalkintoa ei jaettu.

HJK:n katkeran 1930-luvun alkupuoliskon tappioputken jälkeen Stadin Derbyt tasoittuivat, ja vuosina 1937–49 voitot kirjattiin Klubin hyväksi lukemin 16–12 kaikki kilpailut mukaan lukien. HIFK oli tosin niskan päällä virallisissa otteluissa, kun punaisten voittosarake Mestaruussarjassa näytti kymmentä HJK:n kuutta vastaan. HJK vei puolestaan muun muassa Helsingin mestaruuskilpailut nimiinsä hyvällä prosentilla.

Sekä HJK että HIFK putosivat Mestaruussarjasta kauden 1949 päätteeksi, eikä Stadin Derbyjä pelattu lähes vuosikymmeneen. Klubi nousi takaisin korkeimmalle sarjatasolle kaudeksi 1953, HIFK neljä vuotta myöhemmin. Seuraava Derby pelattiin kaudella 1958, jolloin HJK löi HIFK:n selvin 3–0-lukemin.

HIFK:n nousu ja tuho

HIFK oli vahva 1960-luvun taitteessa ja voitti Suomen mestaruuden vuosina 1959 ja 1961. HJK ei tuohon aikaan onnistunut peittoamaan tähtirintoja kertaakaan, vaan HIFK venytti tappiottoman putkensa kahdeksan ottelun mittaiseksi. 1960-luvun edetessä voimasuhteet kehittyivät kuitenkin jälleen HJK:n hyväksi, ja lopulta Stadin Derbyt haudattiin pitkäksi aikaa unholaan HIFK:n 1970-luvun romahduksen myötä.

Samalla vuosikymmeniä kiertänyt kiertopalkinto jäi vuonna 1972 HJK:n haltuun, kun HIFK katosi pääsarjatasolta. Se päätyi myöhemmin Suomen Urheilumuseoon, josta iki-klubilainen Markku Peltoniemi haki pytyn takaisin HJK:n toimistolle HIFK:n palatessa Veikkausliigaan 2015. Lähes sadan vuoden ikäinen kiertopalkintoperinne on hengissä vielä tänäkin päivänä.

Vielä kaudella 1971 SM-hopeaa juhlineen HIFK:n alamäki oli jyrkkä, kun joukkue putosi kauden 1979 päätteeksi Neloseen. HJK ja HIFK kohtasivat seuraavien vuosikymmenien aikana ainoastaan kerran, kun Klubi löylytti kauden 1984 Suomen Cupissa tuolloin Kolmosessa pelannutta HIFK:ta 9–1-lukemin.

HIFK:n paluu pääsarjaan ja ”modernin” ajan Derbyt

HIFK:n pitkä korpivaellus alasarjoissa päättyi liiganousuun kauden 2014 päätteeksi, ja Stadin Derbyt palasivat otteluohjelmaan kaudella 2015 suurempina kuin koskaan: kauden kaikki kolme tasapeliin päättynyttä Derbyä pelattiin yli 10 000 katsojan edessä, ja tunnelma kentällä sekä ottelutapahtuman ympärillä oli Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen.

Lopullista ratkaisua Helsingin herruuteen ei saatu vielä seuraavallakaan kaudella, sillä vuoden 2016 Derbyjen voitot jaettiin tasan 1–1. Lisäksi kaksi kertaa päädyttiin pistejakoon: kerran Veikkausliigassa, kerran talvella Liigacupissa – niin kutsutussa ”halliderbyssä”.

Vuoden 2017 ensimmäisessä Derbyssä päädyttiin maalittomaan tasapeliin, mutta lopulta kauden päätteeksi Veikkausliigasta pudonnut HIFK taipui kahdessa seuraavassa paikalliskamppailussa. HJK on hallinnut Stadin Derbyjä siitä saakka: joukkueet ovat kohdanneet kauden 2017 jälkeen 14 kertaa, ja tilastot ovat murskaavat: Klubi on vienyt kohtaamisista 11, HIFK ainoastaan kaksi. Lisäksi kerran on päädytty pistejakoon.

Kuluvan Veikkausliiga-kauden ensimmäinen Stadin Derby pelattiin huhtikuun lopulla. HIFK:lla oli omat hetkensä ottelun ensimmäisellä jaksolla, mutta Conor Hazard venyi pariin hyvään torjuntaan, ja HJK-kapteeni Miro Tenho vei sinivalkoiset johtoon. Toisella jaksolla Bojan Radulovic tuplasi Klubin johdon, ja paikkoja oli runsasmaalisempaankin voittoon.

Tilastoja

Stadin Derby pääsarjatasolla
31–22–31, maaliero 150–144

Stadin Derby Suomen Cupissa
9–0–0, maaliero 31–6

Stadin Derby on pelattu pääsarjatasolla tai Suomensarjassa yhteensä 84 kertaa, eivätkä tilastot voisi olla juuri tasaisemmat: molemmille on kirjattu 31 voittoa, ja tasapelejä on nähty 22 kappaletta. Suomen Cupissa HJK ja HIFK ovat ottaneet yhteen yhdeksän kertaa, ja Klubi on poistunut voittajana jokaisella kerralla.

Stadin Derby epävirallisissa otteluissa
33–13–29, maaliero 171–170

Epävirallisissa otteluissa joukkueet ovat kohdanneet 75 kertaa. Näihin luetaan muun muassa Helsingin mestaruuskilpailut, Sotasarja, Liigacup, ystävyysottelut sekä erilaiset kiertopalkinto-ottelut. Epävirallisissa kamppailuissa HJK on ollut niukasti parempi: voitot on kirjattu sinivalkoisten hyväksi 33–29, ja 13 kertaa on pelattu tasan.

”Modernin” ajan Stadin Derby Veikkausliigassa
8–6–3, maaliero 23–14

HIFK:n liiganousun 2015 jälkeen Stadin Derby on pelattu Veikkausliigassa 17 kertaa, joista HJK on voittanut kahdeksan. HIFK on voittanut kolmesti, ja pisteet on jaettu kuusi kertaa. Lisäksi HJK on voittanut vuosina 2015–22 HIFK:n Liigacupissa kahdesti ja Suomen Cupissa kuusi kertaa.