HJK Klubi 04:n kuukausikatsaus: Tappioitta Ykkösen kärjessä

HJK Klubi 04 johtaa miesten Ykköstä tappioitta, kun kautta on reilu kolmannes jäljellä. Useille “Nollanelosen” pelaajille on avautunut näyttöpaikkoja myös Veikkausliiga-joukkueen mukana.

Kausi miesten Ykkösessä on sujunut loistavasti HJK Klubi 04:n näkökulmasta. Joukkue johtaa sarjaa, kun runkosarjan otteluita on pelaamatta vielä kahdeksan. Neljäntoista ottelukierroksen saldona on 34 pistettä maalierolla 35–8. Voittoja on kertynyt pyöreät kymmenen ja pistejakoon päädytty neljästi.

Viimeisimpänä tulosmainintana esiin voi nostaa viime sunnuntain kotiottelun, jossa Klubi 04 kyykytti sarjataulukon puolivälissä majailevaa KuPS Akatemiaa tylysti lukemin 4–0.

Hyvien esiintymisten seurauksena muutamille “Nollanelosen” pelaajille on avautunut näyttöpaikkoja myös HJK:n Veikkausliiga-joukkueen mukana. Stanislav Baranov debytoi Stadin paikallisessa Gnistania vastaan ja teki vaihdosta kentälle tultuaan ensimmäisen Veikkausliiga-maalinsa.

Stanislav Baranov iski debyytissään maalin Gnistania vastaan.

Baranov onnistui myös kahdesti pelatessaan täydet 90 minuuttia HJK:n Suomen Cup -voitossa TuPSin vieraana. Veikkausliiga-joukkueen mukana Suomen Cup -otteluissa vastuuta ovat saaneet myös Matias Ritari, Pyry Mentu, Ville Vuorinen ja Nils Svensson.

Klubi 04:n hyökkäyspelin mallit ja murtautumiset maalintekosektoreille ovat olleet tehokkaita, mistä kertoo 2,5 tehdyn maalin keskiarvo ottelua kohden. Kun joukkueen peli kulkee, on yksilöidenkin helpompi loistaa.

Art Berisha valittiin toukokuussa kuukauden pelaajaksi

Esimerkkinä mainittakoon Nollanelosen sisäistä maalipörssiä johtava Art Berisha, joka valittiin myös miesten Ykkösen toukokuun kuukauden pelaajaksi. Kuusi maalia Ykkösessä tähän asti laukoneelle kosovolais-suomalaiselle meneillään oleva kausi on HJK:n organisaatiossa ensimmäinen.

– Olen tyytyväinen, että maaleja on tullut. Hyvän maalintekovireen löytäminen on vaatinut kovaa työntekoa, mikä tekee siitä entistä parempaa. Myös valinta Ykkösen toukokuun kuukauden pelaajaksi tuntuu erittäin hyvältä ja olen tietysti kiitollinen valituksi tulemisesta, Berisha hehkuttaa.

Art Berisha on iskenyt Ykkösessä kuusi maalia tähän mennessä.

Kunnianhimo on hyökkääjälle tärkeä ominaisuus, ja se tuli myös esiin haastatellessamme Berishaa. Hyökkääjä oli kaikin puolin tyytyväinen siihen, miten kausi on mennyt, sekä joukkueen puolesta, että henkilökohtaisesti. Tavoitteet on kuitenkin asetettu korkealle ja toiveet loppukauden osalta ovatkin yhtä lailla kunnioitettavat.

– Sanoisin, että suurin tavoite meille on tietysti voittaa koko sarja. Sen lisäksi yksilötasolla minulla on tavoitteena olla kauden päätyttyä Ykkösen maalikuningas. Näitä kohti tehdään päivittäin kovasti töitä, Berisha kertoo.

Alex Ramulalla jo kahdeksan nollapeliä

Hyökkäyksen lailla myös puolustuspeli on toiminut loistavasti. Klubin maalia vartioiva Alex Ramula pelasi viime sunnuntaina kauden kahdeksannen nollapelinsä. Myös edustusjoukkueen harjoitusringissä paljon mukana olleen Ramulan edessä on pelannut vahva ja luotettava puolustuslinja, mikä tietysti on maalivahdin omien sanojenkin mukaan auttanut valtavasti.

Alex Ramulalla on tässä vaiheessa kautta jo kahdeksan nollapeliä.

Ykkösessä eniten nollapelejä kahminut Ramula oli haastattelussamme iloinen onnistumisistaan, mutta muistutti joukkueen tärkeydestä ja siitä, miten voitot ja nollapelit ovat aina kollektiivisesti onnistuneen joukkuepelin summa.

– Onhan se tietysti maalivahdin kannalta hienoa, että nollapelejä on tullut paljon. Maalivahdin suoriutumista arvioidaan kuitenkin paljon siltä pohjalta, miten onnistuu pitämään oman maalinsa puhtaana. Loppujen lopuksi kiitos kuuluu kuitenkin koko joukkueelle, sillä yhdessä ne pelit voitetaan. Kokonaisvaltaisesti hyvä puolustuspeli ja yhteispeli ovat olleet isossa osassa siinä, että palloja ei ole tarvinnut useasti kaivaa selän takaa, Ramula kertoo.

Academic Worksin Tähtiakatemia-juttusarjassa viime vuonna jalkapallotarinaansa avannut Ramula aloitti jalkapallon 5-vuotiaana ja pelasi juniorivuotensa LePa:ssa ja FC Espoossa. Tarinan mukaan into pelata maalissa syntyi jo ihan pikkupoikana. Kysyimme maalivahtilupaukselta, mistä palava halu pelata maalivahtina oikein kumpusi.

– Olen miettinyt itsekin, että mistä se into on ihan pikkupojasta asti lähtenyt. Serkkuni ja isäni ovat olleet maalivahteja, joten en tiedä olisiko se voinut osaltaan vaikuttaa asiaan. Jääkiekossakin pelasin aina maalivahtina, joten se on vaan aina ollut se juttu. Vaikea kuitenkaan sanoa konkreettisesti yhtä syytä sille, miksi tunsin vetoa tolppien väliin, Ramula toteaa.

Valmennuksesta esittelyssä Ilari Aho

Klubi 04:n päävalmentaja Aleksi Lalli on tuonut omaa pelifilosofiaansa onnistuneesti esiin nollanelosessa. Vastikään sopimuksessaan olleen kahden vuoden option aktivoiduttua, Lalli nähdään HJK Klubi 04:n päävalmentajana kauden 2026 loppuun asti.

Ilari Ahon vastuulla on muun muassa erikoistilanteet ja puolustuspelin toiminnot.

Ympärillään hänellä on monipuolinen ja nälkäinen valmennusryhmä, mikä mahdollistaa yksityiskohtaisen sekä yksilöiden eriäviä tarpeita huomioivan valmennuksen. Tällä hetkellä päävalmentaja Lallin lisäksi valmennustiimiin kuuluvat valmentajat Ilari Aho ja Perparim Hetemaj, sekä maalivahtivalmentaja Jori Särkkä ja suorituskykyvalmentaja Timi Pettersson.

Haastattelussamme valmentaja Ilari Aho avasi, miten valmennusryhmän roolit on jaettu ja miten hän on Klubi 04:ssä pystynyt hyödyntämään ja kehittämään omia vahvuuksiaan valmentajana.

– Meillä on futisvalmennuksen osalta kolme kenttäpelivalmentajaa, ja tietysti sitten fysiikkavalmentaja sekä maalivahtivalmentaja. Kenttäpelaajien valmennuksen osalta Lalli johtaa toimintaa. Minun vastuullani on sitten osa yksilöpalautteista, vastustajan scouttaaminen, erikoistilanteet sekä puolustuspelin toiminnot. Perpan vastuulla puolestaan on iso osa yksilöpalautteista, minkä lisäksi hän auttaa myös vastustajien scouttaamisessa, Aho selventää.

– Olen aika rauhallinen ja analyyttinen persoona, mitkä koen ehdottomasti vahvuuksiksi. Valmentajana olen ehtinyt toimia jo pitkään, ja vastuuvalmentajana olemisestakin on kokemusta. Sen takia ymmärrystä kaikista pelin osa-alueista on kertynyt riittävästi, jotta pystyn auttamaan kaikessa, Aho avaa.

Kaius Hardén.

– Klubi 04 on loistava ympäristö kehittyä valmentajana. Saadaan toimia ihan ammattilaisjoukkueen tavoin, vaikka osa pelaajista ei ammattilaisia vielä olekaan. Treenaamme päivittäin hyvissä olosuhteissa, emmekä joudu kiirehtimään asioiden kanssa, vaan pääsemme rauhassa kehittämään peliä. Klubi 04:n valmennustiimissä olen pystynyt kyllä hyvin kehittämään omia taitojani valmentajana, Aho jatkaa.

Klubi 04 pelaa seuraavan kerran ensi sunnuntaina, kun Bolt Arenalle vieraaksi saapuu RoPS. Kauden ensimmäinen kohtaaminen seurojen välillä päättyi Nollanelosen 1–0-vierasvoittoon, kun Baranov viimeisteli ottelun ainokaisen. Valmentaja Aho avasi viikonlopun vastustajan peliä seuraavasti:

– RoPS on pallollisessa pelissä aika suoraviivainen, etenkin pelinavaamisen suhteen. He saattavat houkutella muutamilla syötöillä vastustajaa, jonka jälkeen etenevät suoraviivaisesti pidemmillä syötöillä eteenpäin. RoPS kykenee kuitenkin pelaamaan myös syöttökombinaatioiden avulla yläalueella ja luomaan vastustajallensa vaikeuksia. Viime kerralla he painoivat meidät syvälle omalle alueellemme puolustamaan ottelun viimeiset 15-20 minuuttia, mutta hoidimme paineen kuitenkin kunnialla. Heillä on myös suhteellisen nuori joukkue, ja luottavat paljon oman kylän poikiin. Juniorityö ansaitsee sielläkin siis paljon kiitosta, Aho sanoo.

Seuraavaksi Aleksi Lallin suojatit kohtaavat sunnuntaina RoPS:n Bolt Arenalla kello 16.

– Jos pystymme pitämään omasta pelin laadusta kiinni, niin olemme sunnuntaina vahvoilla. Tavoitteena on jälleen viihdyttää kansaa ja saada samalla myös tulosta aikaan, Aho jatkaa.

Tervetuloa sunnuntaina Bolt Arenalle kannustamaan Klubi 04 voittoon. Miesten Ykkösen ottelu HJK Klubi 04–RoPS alkaa kello 16. Liput matsiin tästä. Nähdään Boltilla!

Katso HJK Klubi 04:n kuukausikatsaus.

Teksti: HJK:n viestinnän harjoittelija Vilho Bottas.