Valmennuksen katsaus kuluneeseen kauteen – ”Voitot ruokkivat hyvää fiilistä”

Kauden ollessa jo puolivälissä, istuimme alas HJK:n valmennustiimin kanssa ja keskustelimme kauden menestyksestä ja sen syistä. Joukkueella on takanaan täysipäiväinen valmennustiimi, joka sisältää kuusi jäsentä.

HJK johtaa Kansallista Liigaa 34 pisteellä voittamattomana. Etumatka toisena olevaan KuPSiin on venynyt jo kahdeksaan pisteeseen, kun Klubi voitti kuopiolaiset kotonaan viimeisimmässä ottelussa. HJK on myös tehnyt sarjassa eniten maaleja ja päästänyt vähiten.

Joukkueen menestykseen syitä löytyy mm. valmennuksesta. Tulokset ovat olleet erinomaisia, sillä joukkueella on nyt päätoiminen taustatiimi.

– Tällä kaudella olemme saaneet satsattua arjen laatuun, mikä on iso parannus aiempiin vuosiin, kertoo päävalmentaja Arttu Heinonen.

– On myös huomionarvoista, että olemme uuden valmennuksen kanssa onnistuneet todella hyvin. Se ei ole missään nimessä itsestään selvää, kun tiimiin tulee uusia jäseniä, Heinonen sanoo.

Arttu Heinonen harjoituksissa.

HJK:n valmennustiimissä työskentelevät Heinosen lisäksi valmentajat Biran Jeng ja Liisa-Maija Rautio, maalivahtivalmentaja Juho Illi, talenttivalmentaja Peetu Lepistö ja fysioterapeutti Pauliina Pitkänen. Valmennusta täydentävät videoanalyytikko Tuomas Tiippana, joukkueenjohtaja Jari Mutikainen sekä Kansallisen Liigan joukkueen manageri ja HJK:n naisten ja tyttöjen huippuvaiheen päällikkö Joonas Sarelius.

Valmennustiimi on yhtä mieltä siitä, että pelaajat ovat vahvempia, kestävämpiä ja nopeimpia esimerkiksi viime vuoteen verrattuna.

– Joukkue on tehnyt enemmän voimaharjoittelua ja etenkin maksimivoimaa tällä kaudella, Pitkänen kertoo.

– Vahvemmat pelaajat pysyvät paremmin ehjänä. Isompia lihasvammojakaan ei ole ollut ja loukkaantumisia on pystytty välttämään, Pitkänen jatkaa.

Uutena HJK:n valmennukseen kaudelle 2024 tullut Rautio painottaa fyysisen harjoittelun tärkeyttä.

– Kestävyyden osalta joukkue kehittynyt ja se on meidän vahvuutemme. Kestävät pelaajat myös palautuvat kovatempoisesta harjoittelusta nopeammin, Rautio sanoo.

Pelaajien hyvän kunnon myötä myös tempo on kasvanut kentällä.

– Kun olemme hyvässä fyysisessä kunnossa, olemme myös pystyneet nostamaan intensiteettiä harjoituksissa ja tietysti peleissä, lisää Heinonen.

Liisa-Maija Rautio hyödyntää Catapult-teknologiaa osana valmennusta.

Myös pelillisesti joukkue on kehittynyt mainiosti.

– Joukkueena olemme onnistuneet puolustamaan paremmin, ja sitä tukee myös tilastot. Päästettyjä maaleja on tällä hetkellä vain kuusi, joista ainoastaan yksi on pelitilannemaali. Neljä on tullut erikoistilanteista ja yksi on oma maali, Illi kertoo.

Kaudelle 2024 tehtiin joukkuetta rakennettaessa muutama täsmähankinta, jotka ovat tehneet myös ensimmäistä kauttaan HJK:ssa valmentavaan Jengiin vaikutuksen.

– Uudet pelaajat onnistuneet todella hyvin. He ovat vahvistaneet joukkuetta juuri haluamallamme tavalla, Jeng iloitsee.

Maaleja joukkue on tehtaillut tähän mennessä 12 pelissä 37 osuman verran.

– Olemme saaneet laajalla rintamalla onnistumisia. Meillä on HJK:ssa monta eri maalintekijää verrattuna esimerkiksi muihin Kansallisen Liigan joukkueisiin, Heinonen analysoi.

Menestys on luonut positiivisen kierteen joukkueessa.

– Voitot ruokkivat hyvää fiilistä joukkueessa ja antaa energiaa voittaa taas seuraava ottelu, Rautio päättää.

Biran Jeng PKKU-HJK ottelussa.