HJK on sitoutunut vähentämään ottelutapahtumiensa ja toimintansa ympäristövaikutuksia. HJK on ryhtynyt konkreettisiin toimenpiteisiin päästöjen vähentämiseksi. Näihin kuuluvat muun muassa uusiutuvan energian käyttö Bolt Arenalla, kattavat kierrätysratkaisut, joukkoliikenteen tukeminen sekä vastuullisesti tuotettujen kannattajatuotteiden tarjoaminen. Yhteistyökumppaneidensa avulla HJK etenee kohti yhä kestävämpää tulevaisuutta ja vähentää aktiivisesti toiminnastaan aiheutuvia ympäristövaikutuksia.
Ympäristövastuullisuusmatka
HJK:n ja Lumme Energian yhteinen ympäristövastuullisuusmatka tarjoaa esimerkin siitä, kuinka urheiluseura voi ottaa johtavan roolin ympäristövastuullisuuden edistämisessä yhdessä kumppaniensa kanssa. Tavoitteenamme on paitsi vähentää hiilijalanjälkeämme myös parantaa asiakaskokemusta stadionilla – luoden kestävämmän ja viihtyisämmän ympäristön kaikille.
HJK on sitoutunut ympäristövastuullisuuteen konkreettisilla teoilla, jotka eivät jää pelkästään puheen tasolle. Olemme yhdessä ympäristökumppani Lumme Energian kanssa päättäneet tehdä asioita, jotka erottavat meidät muista. Yhteisellä ympäristövastuullisuusmatkalla pyrimme jatkuvasti pienentämään Bolt Arenan ja HJK:n hiilijalanjälkeä sekä nostamaan tietoisuutta vastuullisesta toiminnasta. Tässä kumppanuuksilla on merkittävä rooli – niiden ansiosta voimme tavoitella yhä vaikuttavampia ja pitkäkestoisempia tuloksia ympäristövastuun saralla.
Yhteinen matkamme ympäristöystävällisyyden saralla alkoi vuonna 2019, kun HJK aloitti yhteistyössä Lumme Energian kanssa hiilidioksidipäästöjen laskennan, joka ohjaa päätöksiämme ja valintojamme entistä ympäristöystävällisempään suuntaan. Näiden vuosien aikana olemme saaneet aikaan konkreettisia tuloksia: sähköntarpeemme täytetään täysin uusiutuvalla aurinkoenergialla ja vuonna 2024 Bolt Arenan katolle asennettu aurinkovoimala alkoi tuottaa osan stadionin sähköstä paikan päällä. Tämä voimala tekee Bolt Arenasta yhä omavaraisemman energian suhteen, ja sen pitkäaikainen vaikutus ympäristöön on merkittävä.
Pyrimme jatkuvasti kehittämään yleisön asiakaskokemusta, mutta tämä ei saa tapahtua päästöjen kustannuksella – tavoitteemme on yhdistää ympäristövastuullisuus ja ensiluokkainen asiakaskokemus tavalla, joka tukee molempia arvoja tasapainoisesti.
Vaikka aiemmin tavoitteenamme oli saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2025 mennessä, tarkemmat päästöjen laskentamenetelmät ja muuttunut lainsäädäntö ovat osoittaneet tavoitteen mahdottomaksi. Erityisesti ruokien ja juomien päästökertoimien päivitys on kasvattanut niiden osuutta kokonaispäästöistä. Päästölaskentatietojen perusteella suurin osa HJK:n päästöistä muodostuu ruoasta ja juomasta, erityisesti liharuoasta (44,89 %) ja miedoista alkoholijuomista (34,17 %). Tämä asettaa merkittäviä haasteita päästövähennystavoitteille, mutta ohjaa meitä entistä kohdennetumpiin ja tehokkaampiin toimiin ympäristövaikutustemme pienentämiseksi. Kunnianhimoinen tavoitteemme pienentää toimintamme päästöjä kuitenkin säilyy ja johdattaa meitä kohti yhä vastuullisempaa ja ympäristöystävällisempää toimintaa. Ymmärrämme, että päästöjen mittaaminen on välttämätöntä, jotta voimme tehdä tietoon perustuvia päätöksiä ja tehokkaita toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi.
Kumppanuuksien ansiosta olemme voineet panostaa myös Bolt Arenan kierrätysjärjestelmiin ja nykyään stadionilla on selkeät lajittelupisteet, jotka tekevät kierrättämisestä helppoa kaikille katsojille. Tämä on osa laajempaa kiertotalousratkaisuamme, johon Lassila & Tikanoja liittyi vuonna 2023. Yhteistyön ansiosta Bolt Arenan kierrätysaste on noussut merkittävästi.
Tutustu tarkemmin HJK:n konkreettisiin ympäristövastuutoimiin tältä sivulta.
Bolt Arenan Aurinkovoimala
Lumme Energian sisaryhtiö Solarigo Systems rakennutti vuonna 2024 Bolt Arenalle Suomen ensimmäisen jalkapallostadionin katolle rakennetun aurinkovoimalan, joka koostuu 352 paneelista ja tuottaa noin 100 MWh. Tämä kattaa noin 16 prosenttia stadionin energiantarpeesta ottelukauden aikana. Loput Bolt Arenan tarvitsemasta sähköstä tuotetaan päästöttömästi Lumme Energian uusiutuvalla aurinkoenergialla.
Voimalan odotetaan kompensoivan rakennusaikaiset hiilidioksidipäästönsä muutamassa vuodessa, minkä jälkeen se jatkaa Bolt Arenan hiilijalanjäljen pienentämistä vuosikymmenien ajan. Aurinkovoimalan elinikä on jopa 40 vuotta, ja se maksaa itsensä takaisin noin 10 vuodessa. Sen jälkeen tuotantokustannukset pysyvät matalina, koostuen pääosin huollosta ja ylläpidosta, sillä ”polttoaine”, eli auringonvalo, on täysin ilmaista.
Hanke on osa HJK:n ja Lumme Energian pitkäaikaista vastuullisuusyhteistyötä. HJK on yhteistyön ansiosta onnistunut vähentämään hiilijalanjälkeään merkittävästi. Aurinkovoimala on konkreettinen esimerkki siitä, miten urheiluseura voi toimia edelläkävijänä kestävän kehityksen saralla.
Kohti parempaa kierrätystä Bolt Arenalla
HJK ja Lassila & Tikanoja aloittivat kiertotalousyhteistyön vuonna 2023, ja ensimmäisen kauden aikana saavutettiin merkittäviä tuloksia. L&T on ottanut vastuulleen Bolt Arenan jätehuollon ja kierrätyksen, keskittyen erityisesti kierrätysasteen nostamiseen ja lajittelun helpottamiseen. Yhteistyön tuloksena Bolt Arenan kierrätysaste saatiin nostettua 72 prosenttiin, mikä on huomattavasti korkeampi kuin L&T:n Uudenmaan yritysasiakkaiden keskiarvo, 53,2 %.
Kumppanuuden ansiosta Bolt Arenalle asennettiin selkeät lajittelupisteet, jotka mahdollistavat jopa kuuden eri jätejakeen lajittelun sekä lisää saniteettipalveluja Bajamajojen avulla. Jätteet lajitellaan jo syntypaikalla, minkä ansiosta erilliskerätyt materiaalit voidaan käyttää laadukkaina raaka-aineina uusien tuotteiden valmistukseen. Kierrätysprosessia tuettiin lisäksi visuaalisilla opasteilla, jotka tekevät lajittelusta helppoa ja kannustavat jokaista katsojaa mukaan ympäristötalkoisiin.
HJK ja Lassila & Tikanoja ovat sitoutuneet tekemään konkreettisia vastuullisuustekoja, ja heidän yhteisenä päämääränään on nostaa Bolt Arenan kierrätysaste entistä korkeammalle ja tehdä siitä esimerkki koko Suomen yritysmaailmalle.
Maksuton HSL-matkalippu HJK:n kotiotteluihin
HJK kannustaa kannattajiaan saapumaan kotipeleihin ympäristöystävällisesti ja vaivattomasti pyörällä, kävellen tai julkisilla kulkuneuvoilla. HSL-kumppanuuden ansiosta otteluihin ennakkolipun tai kausikortin viimeistään ottelua edeltävänä päivänä hankkineet saavat maksuttoman AB-matkalipun. Tämä matkalippu toimitetaan suoraan tekstiviestillä pelipäivän aamuna, joten sinun ei tarvitse huolehtia muusta kuin siitä, että löydät hyvän paikan katsomossa ja pääset nauttimaan ottelutunnelmasta.
Joukkoliikenteen käyttö Bolt Arenalle tullessa on helppo tapa tehdä vastuullinen valinta ja samalla välttää parkkipaikan etsimisen vaiva. AB-matkalippu on voimassa 80 minuuttia, ja se voidaan lunastaa HSL-sovelluksella juuri ennen lähtöä otteluun tai paluumatkaa varten. Tällä edulla haluamme tehdä liikkumisesta mahdollisimman vaivatonta ja tukea vastuullista kaupunkiliikennettä pääkaupunkiseudulla. HSL-matkalippuetu koskee vain Veikkausliigan kotiotteluita ja on voimassa jokaiselle yksittäiselle ottelulipulle sekä kausikortille, jotka ostetaan ennakkoon.
HJK on ottanut käyttöön myös HSL-työmatkaedun, joka tukee pelaajien, huoltajien ja muun henkilöstön arkea. Moni seuramme pelaaja ja henkilöstön jäsen käyttää julkista liikennettä päivittäisiin matkoihinsa niin treeneihin, kotiotteluihin kuin muihinkin menoihin Helsingissä. Liikkuminen joukkoliikenteellä on myös ympäristöystävällinen vaihtoehto, ja sen avulla HJK voi omalta osaltaan tukea kestävää kehitystä Helsingissä. Olemme ylpeitä siitä, että pääkaupunkiseudun joukkoliikenne on osa arkeamme, ja toivomme kannattajiemme tekevän saman valinnan matkallaan kohti Bolt Arenan katsomoita.
Ympäristöystävällisempi ratkaisu tekonurmikentällä
HJK:n Lehtikuusentien kentällä tehtiin kesällä 2022 merkittävä ympäristöteko vaihtamalla perinteinen kumirouhe ekologiseen puurouheeseen. Lehtikuusentien kenttä on Suomen ensimmäinen täysimittainen puurouhekenttä. Kenttien rouhe kulkeutuu väistämättä lähiympäristöönsä. Puurouhe valmistetaan männystä, ja toisin kuin kumirouhe, se on täysin biohajoavaa. Kentän elinkaaren päätyttyä rouhe voidaan hyödyntää esimerkiksi kuorikatteena, mikä vähentää ympäristövaikutuksia entisestään.
EU kielsi vuonna 2023 tekonurmien täyteaineena käytettävän SBR-kumirouheen kahdeksan vuoden siirtymäajalla. Kumirouhe haluttiin kieltää sen ympäristö- ja terveysvaikutuksien vuoksi. Yhden jalkapallokentän kumirouheeseen on murskattu arviolta 7500 vanhaa ja kierrätettyä autonrengasta. Tutkimusten mukaan rouhetta päätyy luontoon yhdeltä kentältä jopa 1800 kiloa vuosittain.
Männystä valmistettu puurouhe on ympäristöystävällinen ja luonnonmukainen vaihtoehto kumirouheelle. HJK toivoo uuden kentän edistävän kestävämpien materiaalien käyttöä jalkapalloalustoissa ja toimii esimerkkinä muille seuroille. Lisäksi HJK kartoittaa jatkuvasti uusia ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka voisivat toimia ympäristöystävällisempinä vaihtoehtoina kumirouheen tilalle.
Kestävät kannattajatuotteet
Haluamme tarjota kannattajatuotteita, jotka ovat laadukkaita, ajattomia ja mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti valmistettuja. HJK:n virallisista kannattajatuotteista vastaa Hel Goods. Suuri osa kannattajatuotteista, kuten T-paidat ja longsleeve-paidat, ovat valmistettu 100 % luomupuuvillasta. Tämä ympäristöystävällinen materiaali vähentää kemikaalien ja veden käyttöä perinteiseen puuvillaan verrattuna.
Vastuullisuus näkyy myös tuotantoketjussa. Suurin osa painatuksista, brodeerauksista ja muista viimeistelyistä tehdään Suomessa, mikä auttaa vähentämään hävikkiä ja reagoimaan nopeasti kysynnän muutoksiin.
Hel Goodsin myymät tuotteet ja niiden tuotanto on sertifioitua. Tuotteiden sertifikaatteja ovat muun muassa GOTS (orgaaninen puuvilla), BSCI (tuotannon sosiaalisen ja eettisen laadun sertifikaatti) sekä Oeko-Tex 100 (tuotteet testattu turvallisen käytön varmistamiseksi). Sertifikaatit ja materiaalit vaihtelevat tuotteittain. Tuotannossa on huomioitu työntekijöiden työolot ja toimeentulo sekä yhteisön elinympäristön kehittyminen.
Tutustu Hel Goodsin tuotteiden alkuperään tästä.
Ruokatarjonnan kestävyys
HJK panostaa vastuullisuuteen ja paikallisuuteen myös matsitapahtumien ruokatarjonnassa Bolt Arenalla. Uudistuneessa valikoimassamme keskiössä ovat laadukkaat, kotimaiset raaka-aineet ja paikalliset tuotemerkit, jotka tarjoavat kannattajillemme monipuolisia vaihtoehtoja.
Esimerkiksi Wotkinsin kanssa kehitetty Klubin Grilleri -makkara on saanut oman paikkansa stadionin makkarabaareista, ja kotimaisesta leivontaperinteestä ammentavat Eromangan lihapiirakat valmistetaan tuoreena jokaisena otteluaamuna.
Ruoan vastuullisuus ei kuitenkaan jää vain kotimaisiin lihatuotteisiin. Kasvis- ja vegaanivaihtoehdot ovat ottaneet vahvan roolin valikoimassamme, ja kaikista katsomoista löytyy vaihtoehtoja, jotka ovat herkullisia ja ympäristöystävällisiä. Tämän kauden uutuutena HJK tekee yhteistyötä MUU-tuotteiden kanssa: kannattajat voivat nauttia MUU-hodareista ja MUU Favaa -fried rice -annoksista, joissa hyödynnetään fermentoitua härkäpapua. Lisäksi valikoimassa on vegaanisia ja kasvipohjaisia annoksia, kuten seitan-lihis ja kasvishampurilainen.
Keräämme jatkuvasti palautetta ruokatarjonnasta ja kehitämme sitä sen perusteella. Paikallisuus ja vastuullisuus ovat tärkeä osa ottelutapahtumaa, ja haluamme tarjota kannattajillemme mahdollisuuden tehdä vastuullisia valintoja osana ottelukokemusta. Valitse vastuullisesti, nauti paikallisesti – Bolt Arenalla!
Tutustu kotiotteluiden ruokatarjontaan tästä.
Tulevaisuuden mahdollisuudet
HJK on sitoutunut kehittämään toimintansa ympäristöystävällisyyttä ja kartoittaa jatkuvasti uusia kestävän kehityksen mahdollisuuksia Bolt Arenalla. Seuraavat hankkeet ovat esimerkkejä ratkaisuista, joita harkitsemme ja joiden toteutuskelpoisuutta tutkimme aktiivisesti.
Bolt Arenan tekonurmen kastelu on tärkeä osa kentän ylläpitoa, mutta pyrimme vähentämään sen ympäristövaikutuksia. Tavoitteenamme on hyödyntää sadevesien keräämistä ja kierrätystä kastelujärjestelmässä. Näin voisimme vähentää vedenkulutusta ja tehdä kastelusta entistä vastuullisempaa.
Bolt Arenan kentän lämmitysjärjestelmän kehittämisessä HJK tutkii mahdollisuuksia hyödyntää lähialueiden talojen ylijäämälämpöä ja kaukolämpöverkkoa. Tämä ”hukkalämmön” kierrätysratkaisu voisi vähentää kentän lämmitykseen tarvittavaa energiaa. Paikallisen lämmön hyötykäyttö on ympäristön kannalta kestävämpi vaihtoehto ja voisi osaltaan parantaa energiatehokkuuttamme merkittävästi.
Planet Ball – Jalkapallo ympäristön asialla
Planet Ball -projekti hyödyntää jalkapallon voimaa lisätäkseen nuorten ympäristötietoisuutta ja edistääkseen kestävää kehitystä. Projektin tavoitteena on vähentää jalkapallon ympäristöjalanjälkeä ja kouluttaa nuoria vastuullisempaan toimintaan. Projektissa on mukana kahdeksan kumppania seitsemästä Euroopan maasta, mukaan lukien jalkapalloseurat HJK ja JK Nõmme Kalju. Muita mukana olevia organisaatioita ovat muun muassa Romanian ja Turkin jalkapalloliitot sekä Real Betisin säätiö. Euroopan Unionin rahoittama projekti käynnistettiin tammikuussa 2024.
Vaikka jalkapallo yhdistää ihmisiä kaikkialla maailmassa, sen toiminnan ympäristövaikutuksia on alettu tarkastella laajemmin vasta viime aikoina. Planet Ball tuo vastuullisuuskeskustelun osaksi jalkapalloa – aina suurista liigoista pieniin, paikallisiin seuroihin.
Nuoret toimivat Planet Ball -lähettiläinä. He omaksuvat kestäviä käytäntöjä ja toimivat roolimalleina omissa yhteisöissään. Projektin avulla kehitetään työkaluja ja resursseja, joita paikalliset seurat voivat hyödyntää ympäristökasvatuksessa. Planet Ball tarjoaa konkreettisia keinoja tehdä jalkapallosta kestävämpää, jotta lajin tulevaisuus tukee myös planeettamme tulevaisuutta.
Tutustu Planet Ball -projektiin tästä.